Continuăm seria de articole despre sistemul educațional francez, un subiect interesant pentru foarte multă lume, mai ales pentru participanții la cursurile online de limba franceză. Vom descoperi împreună totul despre școlile franceze care se asigură că oferă elevilor o educație completă și îi pregătește pentru un viitor academic dar îi ajută să crească și personal.
Articole similare: Tot ce trebuie să știi despre sistemul de învățământ francez
Semestre – cum este împărțit anul școlar francez
Anul școlar francez este împărțit în 2 semestre – premier trimestre (primul semestru) începe în septembrie și continuă până în decembrie, iar cel de-al doilea semestru, deuxième trimestre, se desfășoară din ianuarie până în iunie. Fiecare sfârșit de semestru aduce cu el o perioadă de evaluare și examinare, foarte importante pentru nota anuală a elevului. Această diviziune a semestrelor ajută la urmărirea progresului elevilor.
Discipline școlare – ce studiezi în Franța?
Programa franceză este una dintre cele mai apreciate la nivel european și nu numai. Sistemul educativ francez asigură o gamă largă de discipline pentru a asigura elevilor o educație completă. Unele dintre disciplinele cheie predate în școlile franceze sunt următoarele:
Limba franceză (Langue Française) – probabil piatra de temelie a educației, studiul materiei numite limbă și literatură franceză este obligatorie. Această materie asigură dezvoltarea abilităților de comunicare în limba nativă, dar și conștientizarea culturală. Pentru iubitorii de franceză, studiul acestei materii este ceea ce îi motivează să aplice pentru programe de studiu în Franța. Unde să înveți mai bine limba franceză dacă nu la ea acasă?
Matematică (Mathématiques) – aritmetică, algebră, geometrie…nu scapi de ele nici în Franța! Însă, pe lângă durerile de cap pe care dau aceste materii elevilor, îi ajută să își dezvolte latura logică și abilitățile de rezolvare a problemelor.
Științe (Sciences) – în această categorie intră biologia, chimia și fizica. Nu sunt cele mai ușoare materii, însă îi încurajează pe elevi să exploreze natura înconjurătoare și multe concepte științifice fără de care viața noastră nu ar avea sens.
Istorie și geografie (Histoire–Géographie) – Elevii învață despre cele mai importante date istorice, dar și despre regiunile geografice ale țării. Accentul se pune pe înțelegerea culturii și a societății în care trăiesc, dar și diferențele globale.
Limbi străine (Langues Étrangères) – studiul unei limbi străine este o etapă obligatorie în școlile franceze, la fel ca la noi. Cea mai comună limbă studiată este engleza, dar nu lipsesc nici limbi precum spaniola, italiana și germana.
Educație fizică (Éducation Physique et Sportive) – la fel ca în cazul școlii românești, educația fizică este și ea prezentă, promovând importanța unui stil de viață sănătos. În plus, viitorii atleți și olimpici își găsesc pasiunea și o cultivă, transformând-o într-o carieră.
Arte (Arts) – materiile artistice includ muzica, arte vizuale și încurajează creativitatea și exprimarea de sine. Într-o țară în care arta atinge apogeul, cu siguranță că aceste materii sunt foarte importante.
Tehnologie și inginerie (Tehnologie) – materiile tehnice ajută elevii să se orienteze spre design, inovație și rezolvarea problemelor, dar într-un context tehnologic.
Citește AICI mai multe despre sistemul educațional francez.
Sistemul de notare
Sistemul școlar francez folosește o metodă de notare diferită de ceea ce te aștepți. Dacă în unele țări scala A-F este folosită pentru a nota elevii, francezii utilizează o scară de notare numerică de la 0 la 20. Găsești mai jos toate explicațiile de care ai nevoie:
0-9 – aceste note sunt considerate foarte mici și elevii, când le obțin, vor pica examenele și testele. Punctajul indică o lipsă de înțelegere sau performanță sub nivelul așteptărilor.
10-11 – punctaj acceptabil, elevii au trecut testele/examenele, dar sugerează faptul că înțelegerea informațiilor de bază s-a făcut fără prea multă profunzime.
12-13 – note de trecere, dar elevii care le obțin nu vor ieși în evidență.
14-15 – note bune care indică o înțelegere solidă a materiei și o performanță lăudabilă.
16-17 – acestea sunt note foarte bune care reflectă o înțelegere aprofundată a materiei și o performanță peste medie.
18-20 – note excelente, destul de greu de obținut, dar care indică o înțelegere remarcabilă a materiei și o performanță excepțională.
Articole similare: Cum să rămâi motivat în timp ce studiezi limba franceză?
Totodată, față de sistemele de învățământ care utilizează notele de la A la F și măsurătorile +/-, Franța sare peste acestea, scara numerică oferind o clasificare clară a cunoștințelor pe care elevii le au în momentul evaluării. Media anuală se va calcula după notele obținute în semestrul 1 și 2 și va fi trecută în foaia matricolă a elevilor, indicând nivelul lor de performanță.
În concluzie, sistemul educațional francez este conceput astfel încât să ofere elevilor și studenților o educație cuprinzătoare, oferindu-le diverse materii, etape și metode de evaluare. Accentul este pus pe dezvoltarea intelectuală, gândirea critică, dar și pe o dezvoltare holistică, pregătind elevii pentru viitorul lor academic. Dacă te gândești să studiezi în Franța, nu ar strica să înveți mai întâi limba lor nativă! Te așteptăm la cursurile online de franceză unde vom aborda subiecte care să te ajută să înveți limba (gramatică, vocabular, vorbire), dar și curiozități despre cultura franceză. îți garantăm că te vei îndrăgosti de acest popor!
Cere informații despre cursurile de limba franceză AICI
În plus, te așteptăm să te alături comunității noastre de pe FACEBOOK și INSTAGRAM:
Leave a Reply