Tot ce trebuie să știi despre sistemul de învățământ francez

Franța este o țară care se mândrește cu o bogată cultură. De la artă până la filozofie, Franța este renumită pentru contribuțiile sale. Totodată, sistemul educațional este unul exemplar și captează atenția oamenilor din întreaga lume. Amestecul unic de tradiție și inovație, precum și simularea creșterii intelectuale face ca școala din Franța să fie foarte apreciată. Din acest articol vei afla tot ce trebuie să știi despre sistemul de învățământ francez.

Articole similare: Cum să alegi cursul de limba franceză potrivit pentru tine?

Structura sistemului educațional francez

Învățământul francez diferă de cel românesc, dar există și unele asemănări. Educația în Franța este obligatorie până la vârsta de 16 ani, spre deosebire de România care impune și terminarea clasei a XII-a (sau până la 18 ani). Beneficiază de educație toți copiii, indiferent de naționalitate.

Învățământ preșcolar – École Maternelle

Călătoria educațională începe cu învățământul preșcolar, iar copiii cu vârste între 3 și 6 ani încep să învețe prin explorare și joacă. Este o etapă care contribuie la o bună dezvoltare cognitivă și socială. Totuși, trebuie să știi că această etapă nu este obligatorie.

Școala primară – École Élémentaire

Între 6 și 11 ani, copiii vor parcurge școala primară. Materiile predate nu sunt foarte diferite, elevii studiind franceza, matematică, o altă limbă străină. Cele 5 clase primare sunt:

CP, courspréparatoire – clasa I

CE1, coursélémentaire 1 – clasa a II-a

CE2, coursélémentaire 2 – clasa a III-a

CM1, coursmoyen 1 – clasa a IV-a

CM2, coursmoyen 2 – clasa a V-a

Școala gimnazială – Collège

Vor urma anii de colegiu de la 11 la 15 ani. Elevii vor învăța subiecte academice, dar vor primi îndrumări și în ceea ce privește dezvoltarea personală și socială.

sixième, 6e – clasa a VI-a

cinquième, 5e – clasa a VII-a

quatrième, 4e – clasa a VIII-a

troisième, 3e – clasa a IX-a

Liceu – Lycée

Etapa de liceu este cuprinsă între 15 și 18 ani și elevii au ocazia să se orienteze spre cursurile preferate. La final, examenul de bacalaureat îi va pregăti pentru studiile superioare:

seconde, 2nde – clasa a X-a

première, 1ère – clasa a XI-a

terminale – clasa a XII-a

De ce să alegi sistemul de învățământ francez?

Există câteva motive pentru care multe persoane aleg să studieze în străinătate și, mai exact, în Franța. Chiar și participanții la cursurile online de franceză visează (și studiază) pentru a-și îndeplini visul și de a urma cursurile universitare în Franța. Găsești mai jos câteva dintre aceste motive.

Specializări diverse – Acest lucru înseamnă că atât la liceu, cât și la studiile universitare, vei putea alege din mute domenii care să se alinieze cu interesele și aspirațiile tale de carieră. Specializarea aleasă te poate ajuta, oferindu-ți cunoștințe de specialitate și abilități pentru a excela în jobul pe care îl vei alege.

Dezvoltare holistică – sistemul educațional francez nu pune accentul doar pe cunoștințe academice. Cursurile se vor focusa și pe dezvoltarea ta holistică, pe cultivarea talentelor artistice, atletice și sociale prin sport, cluburi școlare și activități extrașcolare.

Universități de top – În Franța vei găsi unele dintre cele mai prestigioase universități și instituții. O mare varietate de programe și discipline te vor aștepta dacă vrei să îți continui studiile superioare în această țară.

Oportunități de carieră – încă din timpul facultății, poți găsi multe oportunități de lucru. Piața de joburi part-timp și de internship-uri este una foarte largă. Vei dobândi experiență practică și oportunități de relaționare cu ceilalți studenți.

Abilități lingvistice – a învăța în Franța îți oferă o oportunitate excelentă să devii expert în această limbă! Desigur, te vor ajuta și cunoștințele dobândite la cursul online de limbă franceză. Bilingvismul este una dintre cele mai căutate abilități, deschizându-ți uși acolo nici nu visezi.

Mai multe despre sistemul de educație francez: AICI

Astfel, sperând că acum vei ști câte ceva despre sistemul de educație francez, te invit să participi la cursurile online de franceză. Pe lângă noțiunile de vocabular, gramatică și comunicare, vor aborda și subiecte interesante ce vizează cultura specifică Franței. Iar discuțiile despre sistemul de învățământ francez nu vor lipsi. Te așteptăm!

Cere informații despre cursurile de limba franceză AICIÎn plus, te așteptăm să te alături comunității noastre de pe FACEBOOK și INSTAGRAM:

Leave a Reply

Your email address will not be published.