„Dacă aș fi președintele Republicii…”, a cântat Gérard Lenormand! 🇫🇷 Dar cum au loc alegerile prezidențiale în Franța? În acest articol, vă ajut să descoperiți care sunt diferiții actori și momentele cheie ale alegerilor din Franța, precum și rolul șefului statului.
Care este rolul președintelui francez
Pentru început, ne vom uita la rolul Președintelui Republicii și, pentru aceasta, trebuie să știți că Franța este o Republică democratică ce este garantată de separarea puterilor. Puterea legislativă este reprezentată de Adunarea Națională și Senat. 🇫🇷 Ei sunt cei care dau legile. Justiția rezolvă litigiile și se ocupă de condamnarea persoanelor care nu respectă legile. Și, în sfârșit, există puterea executivă care este exercitată de președinte și de guvernul său. Miniștrii săi sunt responsabili de propunerea legilor și de aplicarea acestora. 🇫🇷 Președintele Republicii și șeful Executivului este, de asemenea, și șeful Forțelor Armate. El este cel care guvernează Franța cu miniștrii săi și cu prim-ministrul pe care l-a ales.
Președintele este este ales de cetățeni pentru a exercita un mandat. Mandatul este o funcție pe care alegătorii o delegă unui reprezentant pentru a-și exercita puterea în numele lor. Mandatul Președintelui Republicii Franceze 🇫🇷 este de cinci ani și așa se numește quinquennat.
Cum se desfășoară alegerile în Franța. Date chei
Cu aproximativ o lună înainte de alegeri, francezi știu lista finală a tuturor candidaților. Și, cu aproximativ 15 zile înainte de vot, este lansată oficial campania electorală. Chiar dacă mulți candidați au început deja să țină întâlniri, interviuri. 🇫🇷 Alegerile prezidențiale au loc întotdeauna în aprilie/mai și se țin întotdeauna duminică, astfel încât toată lumea să poată merge la vot.
Alegerile
De ce spunem „alegerile”, la plural? Pentru că de obicei se desfășoară în două runde. Dacă la „primul tur de scrutin”, care se mai numește și „primul tur”, un candidat câștigă mai mult de 50% din voturi, adică majoritatea absolută, este ales Președinte al Republicii. Ei bine, nu ne vom minți unul pe altul, nu se întâmplă foarte des.
Deci, dacă nu există majoritate absolută, este organizat un al doilea tur de alegeri pentru a decide între cei doi candidați care au primit cele mai multe voturi în primul tur. 🇫🇷 Cu câteva zile înainte de acest tur al doilea, este organizată o dezbatere televizată în care cei doi candidați care concurează își pot prezenta pentru ultima dată ideile și punctele forte.
Al doilea tur de scrutin se organizează întotdeauna la 15 zile după primul tur de scrutin. Și, la finalul acestui al doilea tur, adică la finalul acestui al doilea tur de scrutin, candidatul care a primit cele mai multe voturi devine Președintele Franței.
Cine are drept de vot
Președintele Republicii este ales prin vot universal direct. Aceasta înseamnă că întreaga populație, bărbați și femei, cu vârsta peste 18 ani, are dreptul de vot pentru a-și alege liderii. Ca să reamintim, votul universal masculin a fost adoptat de mai multe ori și apoi abrogat la începutul secolului al XIX-lea, înainte de a fi adoptat definitiv în 1848. În schimb, femeile au obținut dreptul de vot în 1944. În prezent, vârsta legală de vot este de 18 ani.
Votul
În ziua votării, alegătorii merg la o secție de votare, care este adesea o primărie sau o școală publică. Pentru a vota, trebuie să prezentați cartea de identitate și cartea electorală. Apoi francezii iau buletinele de vot și un plic. „Buletinele de vot” sunt bucățile de hârtie pe care sunt scrise numele candidaților. 🇫🇷 Apoi, merg în cabina de vot pentru a pune buletinul de vot cu numele persoanei pe care am ales-o în plic. Odată ce buletinul de vot a fost pus în plic, acesta este strecurat în urna și cel care urmărește secția de votare spune: „votat”!
În Franța, votul nu este obligatoriu și unii decid să se abțină, adică să nu voteze în semn de protest. Sunt reprezentați în rata de abținere.
La sfârșitul zilei, adică la încheierea votului, supraveghetorii încep numărătoarea. „Numărarea” este acțiunea de deschidere a tuturor buletinelor de vot și de numărare a voturilor care merg la fiecare candidat. În cele din urmă, câștigătorul este anunțat la ora 21:00 în mass-media.
Acestea fiind scrise, ai aflat câteva lucruri din fascinanta istorie a alegerilor franceze. Dacă vrei să mergi direct la sursă și sa afli mai multe despre președinții Franței, te așteptăm la cursurile online unde se adună toți iubitorii acestei limbi. 🇫🇷 Suntem la un click distanță!
Cere informații despre cursurile de limba franceză AICI
În plus, te așteptăm să te alături comunității noastre de pe FACEBOOK și INSTAGRAM:
Leave a Reply