Legenda vâscului în Franța și România

Așa cum știm cu toții Anul Nou este condimentat cu o serie de tradiții, atât în Franța, cât și în România. Cele mai multe dintre ele sunt legate de dorința fiecăruia dintre noi de a avea un an prosper, în care să fim feriți de rele. O astfel de semnificație poartă și creanga de vâsc. Te invit să afli cum s-a născut acest obicei.

Simbol al puterii pentru druizi

cursuri franceza adulti

Ar trebui să știți că vâscul, pe care botaniștii îl numesc Viscum Album, este o plantă parazită a copacilor. Întâlnit în numeroase zone europene, vechii celți i-au acordat vâscului multe puteri miraculoase. Datorită culorii sale, veșnic verde, druizii l-au prețuit foarte mult și au făcut din el un simbol al nemuririi. Din aceste credințe au rămas tradițiile de a săruta sub vâsc în timpul solstițiului de iarnă și de a ne ura un an nou fericit.

Vâscul – medicament în anumite regiuni din Franța

Fructele, care sunt boabe mici, cărnoase, albe, cu o pulpă translucidă, vâscoasă și lipicioasă, sunt otrăvitoare! Folosirea frunzelor de vâsc ca ceai de plante pentru a trata crampele poate fi găsită în farmacopeea tradițională a unor regiuni din Franța. Dar, având în vedere numărul de efecte nedorite care pot rezulta din consumul de frunze de vâsc, este puternic descurajată folosirea, chiar și pentru decorarea meselor.

În România

În ajunul Crăciunului, oamenii își împodobesc casele cu vâsc ca simbol al bucuriei și pentru pacea sufletească. Sărutul sub vâsc este asociat pentru prima oară cu festivitățile organizate de greci cu ocazia Saturnaliilor. Mai târziu, cu tradițiile primitive legate de căsătorie. Acest obicei își avea originile în mai multe credințe. Una dintre acestea era aceea că vâscul era un leac pentru fertilitate. De Crăciun, fiecare fată care stătea sub coronița de vâsc nu putea refuza sărutul. Acesta putea însemna iubire, prietenie sau noroc. Dacă fata rămânea nesărutată, avea ghinion în dragoste în anul următor și nu se căsătorea.

Află mai multe de legenda vâscului în România: http://www.dozadebine.ro/legenda-vascului/

Cel mai bine este să te documentezi despre elemente de cultură și civilizație folosind limba culturii respective. Astfel, ajungem la sursele primare fără să mai fie nevoie de traduceri, în care se mai pierd unele nuanțe. Ca să ajungi în miezul fascinantei civilizații franceze, învățarea limbii franceze este esențială. De aceea, îți recomandăm, cu căldură, să te înscrii la cursurile de limba franceză oferite de cursuldefranceza.ro.

Pentru înscrieri și informații click aici: https://cursuldefranceza.ro/contact-forms/

Leave a Reply

Your email address will not be published.