Tot ce trebuie să știi despre ziua Franței – istorie, sărbătoare și spectacol de lumini

Ziua de 14 iulie este una foarte importantă pentru prietenii noștri francezi, ei sărbătorind Ziua Bastiliei, cunoscută drept La Fête Nationale. Această sărbătoare este una vibrantă și poartă cu ea o importanță istorică și culturală cu adevărat semnificativă.

Cum arată o zi de sărbătoare națională în Franța? Care sunt ingredientele care fac această festivitate de neuitat? Te invit să descoperim împreună câteva dintre tradițiile și festivitățile acestei zile de 14 iulie, dar și alte lucruri specifice acestei sărbători!

Ziua de 14 iulie – semnificație istorică

Ce semnifică Ziua Bastiliei? An de an, sărbătoarea de pe 14 iulie comemorează asaltarea Bastiliei, o închisoare pariziană, moment crucial în Revoluția Franceză. Inițial, această clădire a fost construită ca o fortăreață medievală, însă a devenit o închisoare de stat unde erau trimiși, în principal, deținuți politici. Deși Bastilia a ajuns o ruină și era programată pentru a fi demolată, aceasta încă era o clădire reprezentativă pentru stăpânirea dură a monarhiei Bourbon.

Tocmai de aceea revoluționarii au luat  cu asalt această închisoare, gest care simbolizează revolta poporului francez împotriva monarhiei opresive, ducând la nașterea Revoluției Franceze. Acesta a fost momentul în care pe străzile Parisului se auzea celebrul slogan Liberté, égalité, fraternité !

Cum sărbătoresc francezii ziua de 14 iulie?

Probabil una dintre cele mai comune moduri de a celebra această tradiție este cu ajutorul paradelor ce au loc prin toată Franța. Cea mai grandioasă dintre acestea are loc pe Champs-Élysées, eveniment la care și președintele Franței este prezent. Paradele militare, fanfarele și alte spectacole impresionante atrag atât localnici, cât și turiști în această zi de sărbătoare. Culorile, veselia și artificiile însuflețesc și mai mult festivitatea, creând o atmosferă de bucurie și unitate.

Articole similare: Mini-ghid de conversație: român-francez: Ce trebuie să știi înainte de călătoria ta în Franța

Artificii care luminează cerul

Ziua Bastiliei este renumită și pentru spectacolele sale magnifice de artificii care luminează cerul nopții. De la cele mai mari orașe ale Franței până la cele mai mici sate, exploziile de culori umplu aerului, captivând spectatorii de toate vârstele.

Parisul, cu al său Turn Eiffel pe fundal, oferă cel mai uluitor spectacol, atrăgând turiști din întreaga lume. Aceste reprezentări sunt și un simbol al energiei și pasiunii care au aprins Revoluția Franceză cu ani în urmă, spirit care încă este prezent în fiecare francez.

Articole similare: Top cele mai frumoase castele din Franța

Delicii culinare de sărbătoare

Nu există sărbătoare fără…ceva mâncare! Iar când vine vorba de Franța, mâncare joacă un rol crucial, iar la Fête Nationale nu face excepție! Ziua este una plină de răsfăț culinar, cu tarabe stradale, patiserii și restaurante care oferă o gamă largă de preparate delicioase. De la baguettes proaspăt scoase din cuptor și brânzeturi rafinate până la produsele de patiserie delicioase și vinurile fine, francezii se vor da peste cap în această zi pentru a prezenta tuturor bogăția culinară a Franței.

Adunări și spirit de sărbătoare

Ziua Bastiliei aduce împreună oameni de pe tot teritoriul Franței, stimulând un puternic sens de unitate. Cartierele organizează parade stradale, concerte în aer liber, creând o atmosferă de camaraderie. Oamenii se împodobesc cu steagul francez, dansează și interpretează cântece tradiționale, dând naștere unei atmosfere plină de viață care simbolizează spiritul de solidaritate națională.

Ziua Bastiliei este o dovadă a spiritului de libertate și egalitate care definește Franța. Această sărbătoare nu numai că va comemora victoriile din trecut, dar va celebra și identitatea națională și cultura vibrantă a poporului francez. De la parade uimitoare însoțite de artificii magnifice, delicii culinare și adunări ale comunității, ziua de 14 iulie oferă o experiență la care trebuie să participi măcar o dată în viață! Noi te sfătuim să petreci alături de localnici cunoscând și câteva cuvinte în limba franceză.

Înscrie-te la cursurile online de limba franceză și vei afla tot ce trebuie să știi despre ziua Franței! Doar aici înveți limba franceză repede și ușor! Vive la France!

Cere informații despre cursurile de limba franceză AICI

În plus, te așteptăm să te alături comunității noastre de pe FACEBOOK și INSTAGRAM:

Leave a Reply

Your email address will not be published.