Lecția de franceză – fructe: vocabular și expresii folositoare

Fructele sunt una dintre mai minunate comori ale naturii și ne oferă foarte multe beneficii (pe lângă aromele paradisiace). De la fructe de pădure suculente și delicii exotice, există un fruct pentru fiecare papilă gustativă.

Denumirea fructelor face parte din vocabularul de bază al fiecărei limbi. Iar dacă alegi să studiezi limba franceză, nu trebuie să sari peste acest capitol! Așa că, în acest articol vom explora lumea colorată, parfumată și delicioasă a fructelor, învățând vocabularul esențial și câteva sfaturi pe care să le iei cu tine în bagaj în următoarea excursie în Franța!

Vocabular

Cele mai cunoscute fructe

Începem cu o serie de fructe foarte cunoscute. Nu uita să notezi denumirea pentru a ști să le comanzi sau să le cumperi! De asemenea, vei observa că multe dintre denumirile în franceză sunt asemănătoare cu cele din limba române. Acest lucru va face procesul de învățare mult mai ușor, așa cum se întâmplă când studiezi o limbă romanică.

Măr – pomme

Banană – banane

Portocală – orange

Căpșuni – fraise

Struguri – raisin

Ananas – ananas

Pepene roșu – pastèque

Kiwi – kiwi

Pară – poire

Piesică – Pêche

Prune – prune

Cireșe – cerises

Lămâie – citron

Lime – citron vert

Avocado – avocat

Grepfrut – pamplemousse

Framboise – zmeură

Articole similare: Mini-ghid de conversație român-francez: cuvinte legate de timp

La cumpărături– expresii folositoare în limba franceză

În Franța, vei găsi mai multe opțiuni atunci când vine vorba de cumpărarea fructelor proaspete: piețele în aer liber (un marché en plein air) sau magazinele (le supermarché).

Un marché en plein air

La piață, după cum știi, producătorii vin și oferă clienților o varietate largă de legume și fructe proaspete, precum și standuri cu brânzeturi, carne și alte bunătăți. Aici vei putea să cumperi fructe la suta de grame sau la kilogram. Desigur, vei putea să îi spui vânzătorului ce anume dorești și să pui diverse întrebări – despre calitate, prospețime, origine etc.

Iată câteva dintre cele mai simple, dar folositoare expresii:

Aș dori 4 mere. – Je voudrais 4 pommes.

Cât costă un kilogram de mure? – Combien coûte un kilo de mûres ?

Aveți banane bio? – Avez-vous des bananes bio ?

Cât costă aceste căpșuni? – Combien coûtent ces fraises ?

Cât trebuie să vă plătesc/cât vă datorez? Combien dois-je vous payer ?

Articole similare: Învață limba franceză în doar 20 de minute – top cuvinte pentru începători

Le supermarché

Cumpărăturile sunt ceva mai simple într-un supermarket, mai ales dacă îți poți alege fructe și le achiți de unul singur. Mai sunt magazine în care va trebui să îi spui vânzătorului ce fructe dorești, ce cantitate și cum poți să le achiți. Astfel, pot apărea diferite situații în care ai nevoie de ajutor. Tocmai de aceea noi ți-am pregătit câteva expresii pe care să le ai la îndemână.

Unde pot găsi raionul cu fructe? – Où puis-je trouver la rayonne de fruits?

Sunt proaspete aceste fructe? – Ces fruits sont-ils frais ?

Pot gusta acest fruct? – Puis-je goûter ce fruit ?

Aș dori banane coapte. – Je voudrais des bananes mûres.

Îmi puteți recomanda niște fructe proaspete pe care le încerc? – Pouvez-vous me recommander des fruits frais à essayer ?

Pot primi reducere dacă cumpăr mai multe fructe? – Puis-je bénéficier d’une remise si j’achète plus de fruits ?

Mai adăugați jumătate de kilogram. – Ajouter un autre demi-kilogramme.

Aș dori mere de 5 euro. – Je voudrais des pommes pour 5 euros.

Explorarea unei țări străine nu se rezumă doar la atracții turistice precum muzee, castele și activități diverse. Această călătorie include și partea culinară, restaurante vestite, feluri culinare tradiționale și, de multe ori, cumpărături alimentare. Fructele sunt o alegere sănătoasă și delicioasă, iar acum tu ai mai multe cunoștințe despre vocabularul lor. Așa că noi te sfătuim să te bucuri de savoarea fructelor, mai ales că francezii le iubesc și le consumă în toate formele lor!

Te așteptăm și la cursurile online de limba franceză pentru a învăța mult mai multe noțiuni de vocabular, gramatică și, desigur, destinații de vis. Hai să ne pregătim împreună de următoarea ta excursie!

Cere informații despre cursurile de limba franceză AICI

În plus, te așteptăm să te alături comunității noastre de pe FACEBOOK și INSTAGRAM:

Leave a Reply

Your email address will not be published.