O călătorie prin muzeele Franței – comori ale artei, istoriei și culturii

cursuri franceza online

Multe sunt motivele pentru care turiștii din întreaga lume aleg să viziteze Franța. Unii sunt îndrăgostiți de melodioasa limba franceză, poetică și de neconfundat. Alții se dau în vânt după mâncarea delicioasă pe care doar în acest colț de paradis o găsești. O altă parte preferă să descopere fabuloasa moștenirea culturală a Franței. Cea mai bună metodă de a experimenta această bogăție este vizitarea magnificelor sale muzee.

De la instituții de renume mondial până la locuri ascunse în orașele mici, Franța oferă o gamă diversă de muzee unde găsești colecții captivante de artă, istorie și multe alte discipline. În acest articol vom porni împreună într-o călătorie prin câteva dintre cele mai notabile muzee ale Franței, dezvăluindu-ți capodoperele, artefactele și comorile  culturale pe care acestea le ascund.

Muzeul Luvru

Nu poți să spui Paris fără să te gândești la Turnul Eiffel, croissant și…Muzeul Luvru! Musée du Louvre este unul dintre cele mai prestigioase muzee ale lumii. El este situat în Paris, chiar pe malul drept al râului Sena. Muzeul este găzduit de Palatul Luvru, o fostă reședință regală care datează din secolul al XII-lea.

Luvru este renumit pentru colecția sa extinsă ce acoperă peste 9.000 de ani de istorie. El adăpostește aproximativ 38.000 de obiecte care datează din timpurile preistorice și până în secolul al XXI-lea. Se vor găsi aici artefacte din diferite civilizații, inclusiv obiecte din perioada Egiptului Antic, Grecia, Roma, dar și obiecte islamice. Printre cele mai cunoscute se numără pictura lui Da Vinci Mona Lisa, sculptura antică Venus de Milo, dar și Codul lui Hammurabi.

Fiind unul dintre cele mai vizitate locuri din lume, Muzeul Luvru oferă o experiență captivantă. Vei explora colecții impresionante de artă și vei fi martor la trecerea efectivă a timpului, marcată prin cele mai cunoscute artefacte istorice.

Muzeul d’Orsay

Celebrul muzeu de artă este găzduit într-o fostă gară, Gare d’Orsay, loc transformat în muzeu și deschis publicului n 1986. Aici vei găsi artă din perioada cuprinsă între 1848 ș 1914, colecția fiind dedicată artei occidentale din perioada impresionismului, postimpresionismului și primelor începuturi ale modernismului. Picturi, sculpturi, arte decorative, fotografie, toate sunt prezente în expozițiile muzeului. Aici poți vedea operele artiștilor renumiți precum Monet, Van Gogh, Degas și mulți alții.

Clădirea muzeului în sine este o adevărată operă de artă, construită în stilul arhitectural Beaux-Arts cu un acoperiș de sticlă uimitor. Vei vedea cu ochii tăi cum combinația dintre gara istorică și muzeul modern creează o atmosferă captivantă și unică. Iar unul dintre cele mai emblematice locuri ale muzeului este Galeria Ceasurilor. Acesta oferă o vedere panoramică a Senei și a orașului Paris, iar ceasurile mari și operele de artă din jur creează un cadru foarte pitoresc pentru turiști.

Dacă vei dori să iei o pauză, muzeul are o cafenea și un restaurant unde poți servi o băutură caldă sau o masă delicioasă, în timp ce ești înconjurat de o atmosferă artistică.

Articole similare: 5 cărți în limba franceză de citit vara aceasta

Muzeul Louvre-Lens

Muzeul satelit al Luvrului este situat în orașul Lens din partea de nord a Franței. Louvre-Lens a apărut ca inițiativă de descentralizare a colecțiilor Luvru și de a aduce experiențele culturale în alte regiuni ale Franței. Este deschis publicului încă din decembrie 2012.

Deși Louvre-Lens nu găzduiește întreaga colecție de la Luvru, aici tot se prezintă lucrări atent alese și o gamă largă de perioade și stiluri artistice, antichități, sculpturi, picturi și multe altele. Periodic, operele de artă sunt schimbate pentru ca vizitatorii să se bucure de o experiențe noi de fiecare dată când vizitează muzeul. E un loc care merită vizitat, fiind considerat o extensie a marelui muzeu din Paris.

Articole similare: Provocare – altfel de lucruri de făcut în Paris

Muzeul de Arte Frumoase din Lyon

Musée des Beaux-Arts de Lyon este unul dintre cele mai mari și mai importante muzee de arte plastice din Franța, prezentând o colecției impresionantă de lucrări din cele mai vechi timpuri și până în perioada contemporană.

Vei întâlni aici multe picturi europene ale artiștilor precum Monet, Picasso, Rembrandt, Rubens și mulți alții. Colecția include și capodopere ale diverselor școli și mișcări artistice, incluzând perioada renașterii italiene, epoca de aur olandeză, impresionismul francez și multe altele. Totodată, aici vei găsi și o colecție semnificativă de artă antică și arheologie care include lucrări de artă egiptene, grecești și romane, sculpturi, ceramică și bijuterii, dar și sarcofage și mumii.

Articole similare: La cumpărături prin Franța

Muzeul Picasso din Paris

Un alt muzeu care trebuie să se afle pe lista ta este Muzeul Picasso dedicat vieții și operelor renumitului artist spaniol. Muzeul este găzduit în Hôtel Salé, un conac grandios din secolul al XVII-lea situat în cartierul Marais.

Dedicat în întregime lui Pablo Picasso, muzeul acoperă toate perioadele și stilurile sale artistice. Peste 5.000 de picturi, sculpturi, desene, imprimeuri și fotografii oferă o imagine de ansamblu a călătoriei artistice a lui Picasso. În plus, aici vei găsi un spațiu dedicat cercetării academice și studiului vieții și artei lui Picasso. Pentru cei pasionați de arta marelui artist, muzeul oferă resurse pentru cercetare, o adevărată comoară.

Cu adevărat uimitoare sunt muzeele Franței, nu-i așa? Cele de mai sus sunt doar o parte dintre ele, însă cu siguranță te vor face să te îndrăgostești de cultura și arta franceză. Dacă te gândești să vizitezi Franța în viitorul apropiat, nu uita să iei în considerare și vizitarea acestor muzee. Totodată, cursurile online de limba franceză te vor ajuta să porți conversații cu nativi și să înțelegi prezentarea ghidului însoțitor în turul muzeelor. Ce mai aștepți? Înscriere-te chiar astăzi la cursurile de franceză. Promitem să îți povestim câte ceva și despre aceste muzee spectaculoase ale Franței!

Cere informații despre cursurile de limba franceză AICI

În plus, te așteptăm să te alături comunității noastre de pe FACEBOOK și INSTAGRAM:

Leave a Reply

Your email address will not be published.