Anul nou a venit, nu numai în România, ci și în Franța! După petrecerea de Anul Nou, prietenii noștri francezi continuă să întrețină starea de bine. Așa se face că în primele zile ale noului an se bucură cu toții de galette des rois. Descoperă mai jos originile și în ce constă galette des rois. Spor la citit🙂.
Origininea galette des rois
Originile galette des rois datează din Roma antică. În timpul Saturnaliilor, sărbători dedicate zeului Saturn, ce aveau loc între sfârșitul lunii decembrie și începutul lunii ianuarie, un sclav era desemnat „rege pentru o zi”. La un banchet ținut în fiecare familie numeroasă, romanii puneau o figurină ceramică într-o prăjitură pentru a alege la întâmplare acest „rege pentru o zi”. Sclavul putea apoi să-și împlinească toate dorințele pentru o zi (cum ar fi să dea ordine stăpânului său), după care era executat.
Mai multe despre Saturnalii: https://www.descopera.ro/cultura/16755489-saturnalia-celebra-si-bizara-sarbatoare-romana-in-care-sclavii-si-stapanii-inversau-rolurile
Galette des rois în perioada creștină
Din epoca creștină, galette des rois este asociată treptat cu ziua de Epifanie, celebrată pe 6 ianuarie. Este o sărbătoare religioasă care celebrează vizita celor trei magi, Melchior, Gaspar și Baltazar, care au venit să-l omagieze pe Pruncul Iisus.
În Evul Mediu
Din secolul al XIII-lea sau al XIV-lea francezii au început să mănânce galette des rois cu ocazia Epifaniei. Potrivit tradiției, prăjitura era împărțită în atâtea părți câți oameni erau prezenți la masă, plus o bucată în plus. Felia tăiată în plus era destinată săracilor, fiind denumită: „partea săracului”.
Galette de rois astăzi
În Franța, ziua de 6 ianuarie nu este sărbătoare legală și nici zi liberă. Galette des roi este sărbătorită în prima duminică următoare datei de 1 ianuarie. În general, oamenii se reunesc cu familia sau prietenii pentru a „împușca regii”. Această expresie înseamnă: a mănâncă galeta/prăjitura regilor. Persoana care găsește micuța figură de porțelan devine regele sau regina zilei. Regele sau regina poartă o coroană, de obicei din carton.
Poți găsi galette des rois în brutării de la sfârșitul lunii decembrie și pe tot parcursul lunii ianuarie. Francezii sunt obișnuiți să mănânce galette des rois de mai multe ori în această perioadă a anului.
Fapt amuzant
Galette des rois pregătită pentru Președintele Republicii Franceze nu conține niciodată o mica figurină. Motivul? Asta pentru ca președintele Republicii Franceze nu poate fi încoronat rege.
Acum că ai citit cu mare atenție despre această tradiție foarte populară în Franța, vei știi la ce să te aștepți dacă ajungi aici în luna ianuarie. Pentru a descoperii și alte tradiții fascinante, limba franceză te va ajuta cu siguranță. Prin urmare, te așteptăm să te înscrii la unul dintre cursurile de limba franceză.
Pentru înscrieri și informații click aici: https://cursuldefranceza.ro/contact-forms/
Leave a Reply