Unde petrecem Crăciunul: Franța sau România? Asemănări și deosebiri

Deși este o sărbătoare foarte răspândită în întreaga lume și toți ne lăsăm purtați de magia sa, Crăciunul este diferit pentru fiecare țară în parte. Probabil ești deja familiar cu tradițiile specifice țării noastre, însă te-ai întrebat vreodată cum se sărbătorește Crăciunul în alte țări? Ei bine, despre Franța și tradițiile sale îți pot povesti foarte multe. Așa că hai să descoperim (și să ne reamintim) Crăciunul prin ochii românilor, dar și al francezilor, să descoperim ce deosebiri și asemănări există!

Din ce categorie de oameni faci parte: te numeri printre cei care împodobesc bradul pe 1 decembrie sau aștepți până pe 24? Cert este că, dacă ești din România, Crăciunul la pachet cu bucuria de a împodobi bradul. Nimic nu e mai frumos decât acel moment magic când întreaga familie se adună în jurul acestui arbore. Decorându-l în timp ce ascultă colinde, râd și povestesc câte și mai câte.

Află că în Franța bradul de Crăciun nu este un personaj atât de important. Mai degrabă vei auzi și vei vedea Youle, un trunchi de copac care este adus în căminul călduros. De celebra buche de Noel, prăjitura cu ciocolată de care sigur ai auzit? Așadar, se pare că lucrurile sunt ceva mai minimaliste pe teritoriul Franței. Nu este o idee tocmai rea să vizitezi această țară de Crăciun pentru a vedea aceste lucruri în persoană!

Le Calendrier de l’Avent

Relativ nou adoptat de români, dar celebru în Franța de mult timp, le Calendrier de l’Avent este foarte îndrăgit, mai ales de cei mici! Ideea din spatele acestei tradiții este una foarte frumoasă – aceea de a aștepta cu nerăbdare ziua Crăciunului! Și o numărătoare inversă face ca acest moment să treacă într-un mod mai plăcut. Tocmai asta face calendarul de Advent – numără zilele rămase până la Crăciun. Și la noi a început să fie implementat acest obicei, însă de puțin timp. Au început să apară calendare advent cu dulciuri și pentru cei mici. Cei mari se pot bucura de cosmetice, cafea și alte nebunii.

Scena Nașterii

Un alt lucru pe care îl putem întâlni în casele Francezilor este o decorațiune care aduce aminte de adevăratul motiv de sărbătoare din această perioadă a anului – nașterea lui Iisus. De regulă, scena nașterii este alcătuită din mici figurile care îi reprezintă pe Maria, Iosif și pruncul. Aceste decorațiuni sunt la mare căutare, iar tu le poți găsi cu ușurință la toate târgurile de Crăciun. Este o tradiție pe care noi, deși nu o avem, o putem integra cu ușurință în momentele magice ale Crăciunului. Cu siguranță o vei putea folosi pentru a explica mai ușor originea acestei sărbători. Iar oaspeții tăi vor admira decorațiunile!

Colindele

Românii iubesc colindele! Începând de la cei mai mici membri ai comunității până la bunicii care fredonează împreună cu nepoții, poporul nostru iubește să se exprime prin muzică! Nici francezii nu se lasă mai prejos, la ei poți să descoperi frumoase colinde! Și știi care e partea cea mai bună? Colindele sunt cântece foarte ușoare de fredonat, iar tu poți învăța cu ușurință noi cuvinte în limba franceză. Vezi în articolul de pe blog (https://cursuldefranceza.ro/2021/12/06/cele-mai-frumoase-colinde-in-limba-franceza/) care sunt cele mai frumoase colinde.

Bucatele tradiționale de Crăciun

Iar când vine vorba de bucate tradiționale, nu putem decât să admirăm gastronomia noastră, dar și cea franceză! Dacă este să privim în bucătăria noastră, vom găsi multe preparate din carne de porc – slănină, cârnați, tobă, dar și sarmale, salată de bœuf. Iar ca dulce servim cu multă plăcere cozonac și plăcinte alături de palincă, țuică și vin de casă. Iar dacă tragem cu ochiul în gospodăriile francezilor, ne vor lăsa gura apă preparate de gâscă, cucoș și chiar faimosul foie gras. Și la desert plăcintele cu mere și celebra buche de Noël despre care am mai vorbit!

Père Noël

Personajul mult așteptat atât de cei mici, cât și de cei mari, Moș Crăciun își face apariția mai mult în România decât în Franța! Dacă ai noștri copii abia așteaptă să se trezească în ziua de 25 decembrie și să descopere cadourile lăsate sub brad de către Moș Crăciun, Père Noël este cel care le face bucurii micuților din Franța, însă pe 24! Copiii obișnuiesc să își așeze foarte frumos ghetuțele curate lângă șemineu. Aici, le vor găsi a doua zi pline ochi cu frumoase cadouri!

Dacă ești dornic să afli istoria lui Père Noël, apasă aici: (https://www.noel-vert.com/lunivers-de-noel/histoire-pere-noel/)

După cum observi, tradițiile nu sunt la fel, dar se aseamănă! Important este să ne amintim esența acestei sărbători, bucuria de a dărui și de a primi. Iar când vine vorba de Franța, această țară va fi mereu o destinație minunată de vacanță, chiar și în perioada de Crăciun! Și având cuvintele potrivite în buzunar, cuvinte învățate la cursurile online de limbă franceză, vei crea amintiri de neuitat și prietenii de durată!

Leave a Reply

Your email address will not be published.