Cum ne prezentăm în limba franceză

Fie că recunoaștem, fie că nu, știm cu toții că prima impresie contează. Tocmai de aceea, atunci când ajungi într-o țară străină, cel mai bine este să știi măcar cum să te prezinți. Pe lângă faptul că exersezi puțin limba pe care o știi fie din studiul individual, fie de la cursurile online de franceză, îți poți face prieteni! Hai să aflăm împreună cum să ne prezentăm corect și politicos în limba franceză!

Să ne prezentăm!

Primul lucru pe care îl poți face atunci când întâlnești o persoană nouă este să o salutăm. Și fie că ești începător în ale francezei, fie că ești un fin cunoscător, nu poți da greș cu bonjour! Este la fel ca bună și îl poți folosi atât în conversații informale, dar și în cele formale, mai ales la început. Bonsoir este bună seara și este folosit spre finalul zilei.

Când folosim salut?

Salut este o formulă care se folosește în contexte informale, alături de cunoscuți, colegi, prieteni și copii. Se folosește în orice moment al zilei, spre deosebire de bonjour care ar trebui folosit în prima parte a zilei.

Strângere de mână sau la bise?

Strângerea de mână este un mod de a saluta care, alături de bonjour și alte urări, construiesc împreună o prezentare formală. La bise este sărutul franțuzesc pe obraji, folosit mai ales când vine vorba de persoane de sex opus și este un act foarte prietenos. Poți face asta dacă persoana pe care ai întâlnit-o este dintr-un cerc apropiat, ai întâmpinat-o cu salut și i te adresezi cu tu.

De unde suntem?

Peste hotare, unul dintre subiectele care vin des în discuție este locul de unde venim. Trebuie să răspunzi la o astfel de întrebare și să îți reprezinți frumos țara. 😊

Tu viens d’où ? – De unde ești ? (varianta informală)

Vous venez d’où ? – De unde sunteți ? (varianta formală)

De quel pays tu viens ? – Din ce țară ești ? (varianta informală)

De quel pays venez-vous ? – Din ce țară sunteți ? (varianta formală)

Tu es de quelle nationalité ? – Care este naționalitatea ta ? (informal)

Quelle est votre nationalité ? – Care este naționalitatea voastră ? (formal)

Je viens de Roumanie. – Eu sunt din România.

Je suis Roumain. – Eu sunt român.

Ce întrebări punem noi?

Dacă dorești să continui conversația, există unele întrebări care apar automat după momentul în care v-ați salutat. Este o modalitate foarte bună de a exersa cele învățate la cursul de franceză, dar și limba în general.

Comment tu t’appelles ? – Cum te numești ? (varianta informală)

Comment vous appelez-vous ? – Cum vă numiți ? (varianta formală)           

Tu as quel âge ? – Câți ani ai ? (informal)

Quel âge avez-vous ? – Câți ani aveți ? (formal)

Iar răspunsul la ultima întrebare poate fi :

J’ai 30 ans.  – Eu am 30 de ani.

Codul bunelor maniere sau despre cum să fim politicoși și peste hotare

Mai sunt câteva lucruri pe care trebuie să le știi atunci când vine vorba de prima întâlnire cu o persoană din Franța. Acestea țin mai mult de politețe pentru că niciodată codul bunelor maniere nu se va demoda.

De exemplu, atunci când întâlnești o persoană nouă, cel mai bine este să folosește pronumele de politețe. Este exact ca în cazul limbii române unde folosim dumneavoastră în loc de tu. Așadar, în franceză vom folosi vous mai degrabă decât tu. Așa că, folosește cu încredere expresiile de mai sus, atât pe cele informale, cât și pe cele formale.

De asemenea, a ști ce să răspunzi după această prezentare este o dovadă de bună creștere și chiar de o stăpânire a artei conversației.

Enchanté – încântat

Ravi de faire votre connaissence – încântat de cunoștință

Și ține minte! Francezilor le place să își audă limba vorbită, chiar și cu stângăcia specifică începătorilor. Poți începe cu un simplu bonjour și Je ne parle pas français. (eu nu vorbesc franceza). Te vor ajuta ei de acolo și cu siguranță vei face o impresie foarte bună. Fii curajos și încearcă să porți conversații scurte ; chiar și un simplu salut te poate ajuta să exersezi franceza și să prinzi încredere în tine și în capacitățile de comunicare. Dacă simți că ai nevoie de ajutor, cursurile online de limba franceză sunt cea mai bună soluție. Până data viitoare, au revoir !

Leave a Reply

Your email address will not be published.